96% dintre amenintarile malware destinate terminalelor mobile targeteaza sistemul Android

Home / stiri / 96% dintre amenintarile malware destinate terminalelor mobile targeteaza sistemul Android

96% dintre amenintarile malware destinate terminalelor mobile targeteaza sistemul Android

Laboratoarele F-Secure au dat publicitatii raportul “Mobile Threat Report” aferent ultimului trimestru al anului 2012 si concluzia este clara: cel mai popular sistem de operare destinat terminalelor mobile este si tinta preferata a hackerilor.

variants196% dintre amenintarile malware pentru dispozitivele mobile analizate de catre Laboratoarele F-Secure in Q4 au targetat platforma Android. Iata cum arata evolutia amenintarilor malware mobile pe parcursul anului 2012.

In timp ce atacurile asupra Android au crescut, cele care urmaresc sistemul de operare Symbian aproape ca au disparut. Symbian era candva cel mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile, insa acum este din ce in ce mai putin folosit. Telefoanele Nokia migreaza catre sistemul de operare Windows, care, dupa cum puteti observa, nu atrage momentan nici un fel de amenintari. Nici al doilea cel mai popular sistem de operare, iOS nu a atras atentia hackerilor, care s-au concentrat exclusiv pe bresele de securitate descoperite in Android. Diferenta enorma este data de gradul de deschidere al diferitelor platforme si de nivelul de securitate pe care il intalnim in App store.

 

Cum iti poti proteja telefonul in fata acestor amenintari?

  • Folosestele doar magazinele oficiale de aplicatii

Apple si Microsoft au implementat un set foarte strict de reguli pentru magazinele lor de aplicatii. Google a inceput la randul sau sa aplice din ce in ce mai multe restrictii care reduc sansa de aparitie a aplicatiilor potential periculoase. Este asadar recomandat sa downlodezi aplicatiile doar din magazinele oficiale.

  • Verifica feedback-ul oferit de alti useri.

Aplicatiile frauduloase primesc de obicei review-uri negative din partea utilizatorilor. Daca o aplicatie are foarte multe review-uri negative cel mai bine ar fi sa nu fii tu cel care o incearca.

  • Actualizeaza-ti aplicatiile software din telefon

Smartphone-ul tau este ca un mini PC care intampina aceleasi probleme ca si un PC normal atunci cand vine vorba de aplicatiile instalate pe el, care trebuie actualizate. Actualizarea sistemului de operare este deseori conditionata de catre operatori, insa regula de baza e simpla: cat mai des si cat mai repede.

  • Ai grija atunci cand faci public numarul tau de telefon

Scopul principal al atacurilor este incercarea de a obtine bani. Numarul amenintarilor malware dezvoltate cu acest scop au crescut rapid, devenind cele mai frecvent intalnite.

screen-shot-2013-03-07-at-09-39-02

Start typing and press Enter to search