Studiu F-Secure: 1 din 10 consumatori au pierdut bani de pe urma fraudelor de pe internet

Home / stiri / Studiu F-Secure: 1 din 10 consumatori au pierdut bani de pe urma fraudelor de pe internet

Studiu F-Secure: 1 din 10 consumatori au pierdut bani de pe urma fraudelor de pe internet

Europenii sunt mai putin ingrijorati decat americanii sau asiaticii cand vine vorba de siguranta in timpul cumparaturilor online, a sesiunilor de online banking sau a navigarii pe internet.

informus-bankingPeste 10% dintre consumatori au cazut victima fraudelor online, conform unui sondaj pe tema sigurantei online realizat recent de catre F-Secure.* Studiul a mai aratat ca laptopurile si computerele sunt considerate cele mai periculoase dispozitive cand vine vorba despre activitatile online.

12% dintre europeni au raportat ca au pacaliti, comparativ cu 17% dintre non-europeni. Marea Britanie este statul european cel mai afectat de fraudele online, 17% dintre cei intervievati raspunzand ca au cazut victime fraudelor online, in timp ce la nivel global, SUA si Malaezia au cel mai mare nivel al fraudelor, respectiv 20%.

 

Nivelurile mai scazute ale fraudelor raportate pot reprezenta motivul pentru care europenii sunt mai putin ingrijorati in ceea ce priveste siguranta online si tentativele de frauda, comparativ cu brazilienii, americanii sau malaezienii. In Europa, 68% dintre respondenti au declarat ca sunt ingrijorati ca ar putea deveni victime ale fraudelor atunci cand fac cumparaturi online, in timp ce 61% si-au exprimat temerile privind fraudele in timpul sesiunilor de online banking. In restul tarilor in care a avut loc sondajul, procentele au fost de 87%, respectiv 84%.

Mai multe persoane sunt ingrijorate in privinta sigurantei lor online atunci cand folosesc computere decat atunci cand folosesc dispozitive mobile sau tablete. Astfel, 69% dintre consumatori sunt ingrijorati in privinta sigurantei lor online atunci cand folosesc un computer sau un laptop pentru activitatile lor zilnice, in timp ce doar 54% dintre cei care care folosesc dispozitive mobile, respectiv 43% dintre cei care folosesc tablete au declarat ca nu se simt in siguranta.

In ceea ce priveste dispozitivile folosite, 89% dintre persoane folosesc computere sau laptopuri cu sistemul de operare Windows, 39% dispozitive mobile Android, 24% folosesc iPhone-uri, 22% tablete Android, 20% iPad-uri, 16% computere Apple, iar 16% smartphone-uri Windows.

Respondentii au constientizat importanta folosirii aplicatiilor si programelor actualizate, 77% dintre cei care au raspuns la sondaj stiind ca lipsa actualizarilor poate duce la crearea de brese de securitate. 86% dintre cei chestionati au declarat ca fac actualizari periodice  ale programelor si aplicatiilor instalate pe computer, in timp ce 59% isi actualizeaza aplicatiile instalate pe telefoanele mobile.

Sfaturi pentru evitarea fraudelor online

  • Foloseste o parola unica pentru fiecare cont in parte. Parola este recomandat sa contina atat litere, cat si cifre si caractere speciale.
  • Introdu informatiile personale sau financiare doar pe site-urile cu o reputatie buna, in care poti avea incredere, si numai pe pagini securizate “HTTPS”.
  • Evita sa faci achizitii sau tranzactii prin online banking de pe computere publice sau din retele WiFi publice.
  • Fii atent la e-mail-urile de phishing din partea unor banci sau a altor organizatii.
  • Nu deschide atasamente sau linkuri din e-mail-urile pe care nu le cunosti.
  • Asigura-te ca browser-ul si aplicatiile instalate pe computer sunt actualizate.
  • Daca ai copii, ai grija la continutul pe care acestia il acceseaza. Multe “oferte” par a fi lucruri interesante pentru copii.
  • Fii cu bagare de seama in privinta ofertelor care sunt prea bune pentru a fi adevarate: de cele mai multe ori chiar asa sunt.
  • Urmareste cu regularitate extrasele de cont de la banca pentru a te asigura ca nu au avut loc tranzactii fara stiinta ta.
  • Foloseste o aplicatie anti-virus de la o companie cu o reputatie buna. F-Secure Internet Security ofera cea mai buna protectie pentru tine si pentru computerul tau, blocand virusii, spyware-ul si malware-ul, protejandu-te atunci cand navighezi pe internet, faci cumparaturi online sau tranzactii prin online banking.  Poti incerca F-Secure Internet Security gratuit!

*Studiul ”F-Secure Digital Lifestyle Survey 2013” a intervievat 6000 de abonati de internet broadband cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani, din 15 tari: Germania, Italia, Franta, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda, Polonia, SUA, Brazilia, Chile, Columbia, Australia si Malaezia. Studiul a fost realizat de catre Gfk in aprilie 2013.

Start typing and press Enter to search