Evolutia pietei amenintarilor malware mobile in prima jumatate a anului

Home / stiri / Evolutia pietei amenintarilor malware mobile in prima jumatate a anului

Evolutia pietei amenintarilor malware mobile in prima jumatate a anului

Android continua sa fie cel mai utilizat sistem de operare in zona dispozitivelor mobile, atragand si cel mai mare numar de aplicatii malware.

Finalul anului 2011 a marcat inceputul unei cresteri exponentiale a numarului de aplicatii malware dezvoltate pentru toate tipurile de platforme mobile. In prima jumatate a acestui an, numarul aplicatiilor dezvoltate pentru platforma Android a cunoscut o crestere spectaculoasa.

evolutie-1

In ciuda cifrelor impresionante, majoritatea aplicatiilor sunt reproduceri ale aceleiasi familii de virusi, similare ca si cod si comportament. O evidenta a numarului total de noi familii de virusi devine asadar mai relevanta atunci cand privim imaginea de ansamblu.

evolutie-2

Platforma Android continua sa isi mentina pozitia de lider pe piata sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile, International Data Corporation (IDC) raportand ca platforma a fost instalata pe 79.3% dintre smartphone-urile livrate in al doilea trimestru al acestui an. Pe locul 2 s-a clasat iOS, cu o cota de piata de 13.2%. Surprinzator, platforma Windows Phone a depasit Blackberry in aceasta prima jumatate a anului. 3.2% dintre smartphone-urile livrate au avut instalate sistemul de operare Windows Mobile, in timp ce doar 2.9%  au avut instalate platforma dezvoltata de catre canadienii de la Research in Motion.

familii-virusiAvand in vedere aceste statistici, nu este de mirare ca toata atentia dezvoltatorilor de malware este indreptata catre platforma Android, 96% dintre noile familii de malware descoperite in prima jumatate a acestui an fiind indreptate catre acest sistem de operare. In al doilea trimestru al anului, 99% dintre noile amenintari mobile au targetat Android.

Magazinul Google Play

In timp ce App Store continua sa fie magazinul cu cele mai mari incasari, acesta a fost detronat de catre Play Store in ceea ce priveste numarul de aplicatii disponibile. Astfel, in luna iulie Google a anuntat ca magazinul Play a depasit pragul de 1 milion de aplicatii, in timp ce App Store gazduieste 900 000 de aplicatii. Aceasta cifra nu include si multitudinea de aplicatii disponibile pe site-uri sau in magazine neoficiale.

Din pacate, numarul mare de aplicatii disponibile are avantajele si dezavantajele ei: pe de o parte utilizatorii pot opta pentru o mare varietate de aplicatii, insa si hackerii pot alege dintr-un numar mare de aplicatii pe care sa le compromita.

In 2012, Play Store a introdus masuri de securitate care, printre altele, identificau aplicatiile periculoase care erau incarcate in magazine. Aceste masuri s-au dovedit eficiente, insa nu au dus la eradicarea aplicatiilor de tip adware sau riskware, neputand bloca mesajele publicitare fie din Google Play, fie din interiorul aplicatiilor, mesaje ce pot fi percepute ca nesolicitate, riscante sau chiar periculoase.

Distributia aplicatiilor periculoase pe alte canale

Restrictiile impuse in Play Store au determinat o diversificare a modalitatilor de distributie pentru aplicatiile infectate. In cel de-al doilea trimestru al anului au fost identificate 205 de noi familii de virusi sau versiuni noi ale variantelor existente, majoritatea din surse non-Play. Printre cele mai raspandite forme de malware la ora actuala se numara: malvertivising-ul, descarcarile drive-by si trojanii pentru mobile banking.

Start typing and press Enter to search