10 sfaturi pentru folosirea retelelor WiFi publice

Home / stiri / 10 sfaturi pentru folosirea retelelor WiFi publice

10 sfaturi pentru folosirea retelelor WiFi publice

A sosit vremea vacantelor, cand cei mai multi dintre noi pleaca in concedii impreuna cu smartphone-uri, laptop-uri sau tablete pentru a ramane in contact cu cei dragi. Conexiunea la internet face ca toate amintirile, pozele, filmele si clipele frumoase sa poata fi impartasite prietenilor care au ramas acasa. Este adevarat ca tehnologia ne usureaza vacantele, dar un sondaj* realizat recent de catre F-Secure a scos in evidenta cateva aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand esti plecat in calatorii.

wifi-hotspotsCea mai facila modalitate de a accesa internetul in timpul calatoriilor o reprezinta hotspot-urile WiFi din restaurante, cafenele sau aeroporturi, dar 52% dintre respondentii sondajului spun ca sunt ingrijorati in legatura cu securitatea retelelor WiFi publice. Sean Sullivan, Security Advisor in cadrul Laboratoarelor F-Secure spune ca datorita caracterului public al acestor retele, impartim reteaua cu persoane straine, existand riscul ca printre acestea sa se afle indivizi care folosesc aplicatii care spioneaza activitatea celorlati utilizatori in cadrul respectivelor retele.

 Acelasi principiu se aplica si computerelor publice din hoteluri sau internet café-uri. Sullivan recomanda folosirea acestora doar pentru activitati uzuale, cum ar fi citirea stirilor, deoarece aplicatii spyware ar putea fi instalate pe aceste dispozitive.

Daca folosesti retele publice pentru a comunica cu cei apropiati Sullivan recomanda crearea unui cont separat de e-mail pe care sa il folosesti doar cand esti in vacanta. “Astfel, in cazul in care contul este spart, hackerii nu vor avea acces la date importante”.

Alte recomandari pentru folosirea retelelor WiFi publice:

  • Nu lasa dispozitivul sa se conecteze automat la retele WiFi publice.
  • Sterge retelele WiFi publice pe care le-ai folosit in timpul vacantei.
  • Nu ramane logat pe aplicatii pe care nu le folosesti atunci cand calatoresti.
  • Verifica daca reteaua disponibila in incinta hotelului apartine hotelului si nu este o tentativa de frauda.
  • Foloseste o parola diferita pentru fiecare cont in parte.
  • Dezactiveaza-ti optiunea de partajare a documentelor pe laptopuri si activeaza firewall-ul astfel incat acesta sa blocheze conexiunile care incearca sa acceseze laptopul.
  • Foloseste o retea virtuala privata (VPN) ori de cate ori este posibil. Aceasta securizeaza conexiunea chiar si intr-o retea WiFi publica.
  • Foloseste un router cu o cartela SIM prepaid pentru a crea o retea WiFi privata.
  • Navigheaza pe cat posibil pe site-uri securizate (https).
  • Ca regula generala, considera ca toate activitatile desfasurate intr-o retea WiFi publica reprezinta o activitate publica, la care are acces oricine doreste.

SurfingSafeInfographic_en_web

*Sondajul F-Secure Digital Lifestyle Survey 2013 a fost realizat pe un esantion de 6000 de abonati la retele broadband, cu varsta cuprinsa intre 20 si 60 de ani, din 15 tari: Germania, Italia, Franta, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda, Polonia, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Chile, Columbia, Australia si Malaezia. Sondajul a fost realizat de catre Gfk in aprilie 2013.

Start typing and press Enter to search