Cum ne putem proteja viata online

Home / stiri / Cum ne putem proteja viata online

Cum ne putem proteja viata online

Parolele au ajuns la venerabila varsta de 50 de ani. Pana acum 20 de ani majoritatea persoanelor foloseau aceeasi parola comuna (sau un set de parole standard) in cadrul unei organizatii. Introducerea de parole individuale pentru fiecare utilizator a fost considerata o inovatie la acea vreme.

Apoi a aparut Internetul si odata cu el nevoia tot mai mare de a folosi parole pentru diferite conturi. Pe masura ce timpul a trecut si gradul de interactiune cu mediul online a crescut, astfel ca in prezent o persoana ajunge sa foloseasca zeci de parole. Evident, in situatia ideala parola pentru fiecare cont trebuie sa fie unica si mai presus de toate, cat mai puternica. Insa cum putem tine minte atatea parole?

A doua jumatate a anului 2012 a scos la iveala suficiente exemple care indica faptul ca exista o problema cu parolele. Hack-uri, breach-uri, dump-uri de baze de date au devenit termeni cu care utilizatorii s-au obisnuit. Puterea de procesare tot mai mare din zilele noastre aduce cu ea nevoia ca parolele sa fie suficient de puternice pentru a putea rezista in fata unui atac. Insa in acest caz o asemenea parola este prea dificil de memorat de catre mintea umana.

how-to-choose-a-safe-passwordSi chiar daca parolele sunt puternice, sistemele de autentificare si resetare a parolelor au numeroase probleme. O parola puternica devine astfel inutila daca exista posibilitati foarte usoare de a reseta respectivele parole.

Este clar ca vremea parolelor a trecut. Din pacate insa, “urmasul” acesteia inca nu si-a facut aparitia. Ce este de facut in acest caz? Prioritizarea este o alternativa viabila.

Identifica acele conturi care sunt cele mai importante si asigura-te ca sunt cel mai bine protejate. Autentificarea prin 2 metode diferite este o solutie buna, insa nu este 100% sigura. Este insa important sa folosim toate optiunile pe care le avem la dispozitie.

De exemplu, serviciul Gmail al celor de la Google le permite utilizatorilor crearea unei intrebari de siguranta individuale pentru resetarea parolelor. Nu este deloc necesar ca aceasta intrebare sa aiba legatura cu realitatea, putand fi o a doua parola. Una care sa ramana scrisa intr-un loc sigur, la care doar tu ai acces.

Iar daca esti parinte, ar fi bine sa porti o discutie cu copiii tai in legatura cu importanta parolelor. Obiceiurile create in copilarie au o mare influenta asupra activitatii viitoare in mediul online.

Sa speram ca intr-un viitor nu foarte indepartat va aparea un succesor pentru batrana parola. Pana atunci vor aparea fel de fel de optiuni. Este insa bine sa fim pregatiti. Anul 2013 nu se anunta a fi unul bun pentru cei nepregatiti.

Sfaturi pentru a pastra parolele si conturile in siguranta:

  • Foloseste programe care iti memoreaza parolele, cum ar fi Keepas sau Password Safe.
  • Sterge conturile vechi pe care nu le mai folosesti.
  • Nu mai interconecta conturi.
  • Ia in calcul folosirea unei adrese de e-mail “secrete” doar pentru pastrarea informatiilor despre parole si pe care sa o folosesti atunci cand resetezi parole. Este recomandat ca aceasta adresa sa fie un alias si sa nu contina numele tau real.
  • Fii atent la informatiile pe care le divulgi pe site-urile de socializare. Daca publici informatii confidentiale, nu te folosi de aceste informatii atunci cand iti alegi parolele.
  • Foloseste pe cat posibil autentificarea prin 2 metode diferite.

La final iata cateva link-uri care iti pot fi de folos:

Start typing and press Enter to search