Notiunea de mesaj privat nu mai exista

Home / stiri / Notiunea de mesaj privat nu mai exista

Notiunea de mesaj privat nu mai exista

Poate ati auzit de scandalul in care a fost implicat Storify, site-ul care a fost acuzat ca face publice mesajele private transmise de utilizatorii de pe anumite retele de socializare. Compania a negat acuzatiile, declarand ca aplicatia pe care a dezvoltat-o face posibila publicarea mesajelor vizibile pentru utilizatori, nu si a celor private.

Povestea a starnit reactii puternice, insa daca stam si ne gandim aplicatia nu iti ofera posibilitatea de a face lucruri pe care nu le puteai face inainte, pur si simplu face procesul mult mai usor. Si este un excelent motiv de a lua in calcul riscurile pe care le implica asa zisele “mesaje private”.

 

privacyLegislatia in domeniu ofera in general un nivel de protectie destul de ridicat mesajelor aflate in curs de expediere, cu scopul de a limita accesul altor entitati la mesaj. Insa majoritatea oamenilor nu sunt constienti de faptul ca partile implicate in aceasta comunicare au dreptul de a folosi mesajele. Asadar, destinatarul unui mesaj are libertatea de a se folosi de continutul unui mesaj de indata ce il primeste. Singura forma de protectie o reprezinta increderea pe care o acorzi celeilalte parti. Poti transmite mesaje pe care ambele parti le considera private astazi, insa poti avea aceasta siguranta si in viitor? Cu totii stim ca increderea se pierde mai usor decat se castiga.

Aceasta amenintare exista in orice fel de serviciu de mesagerie, nu numai pe internet. Convorbirile telefonice pot fi inregistrate si folosite ulterior. Documentele pot fi copiate, scanate si mai apoi publicate. Retelele de socializare nu vor oferi niciodata posibilitatea de a publica mesaje private, insa un utilizator poate foarte usor sa copieze mesajele sau poate face capturi de ecran pentru a le face publice. Pana si serviciul de e-mail pe care il folosim permite acest lucru prin intermediul optiunii “Forward”.

Doar avand grija ce mesaje scriem sau transmitem ne putem proteja cu adevarat de astfel de situatii. Chiar si folosirea diferitelor metode de criptare ofera protectie  doar in fata furnizorilor de servicii de mesagerie, nu si in fata destinatarului. Si probabil cel mai bun sfat pe care il putem oferi este acesta: nu iti transforma prietenii in dusmani. Aceasta este probabil cea mai frecventa cauza pentru care mesajelor private sunt facute publice.

Start typing and press Enter to search