Cum poti sa-ti imbunatatesti rezistenta cibernetica

Home / stiri / Cum poti sa-ti imbunatatesti rezistenta cibernetica

Cum poti sa-ti imbunatatesti rezistenta cibernetica

Rezistenta cibernetica, definita ca abilitatea unei entitati de a obtine in mod constant aceleasi rezultate in ciuda circumstantelor si evenimentelor nefavorabile, este reprezentata de mai mult decat sistemele, software-ul de securitate cibernetica sau departmanetele de IT.  Se refera la leadership, munca in echipa si efortul pe care il depuneti pentru a fi mereu pregatiti sa preintampinati orice situatie care va poate afecta business-ul.

Consultantul principal al F-Secure pe probleme de managementul riscului, Marko Buuri, are o experienta vasta in domeniul managementului riscului, colaborand cu nenumarate organizatii pentru evaluarea si imbunatatirea securitatii lor cibernetice. In prezent, Buuri sfatuieste clientii F-Secure, la nivel de intreprindere, cu privire la protocoalele de securitate, atat in termeni de consultanta de management, cat si de software.

“Problema cea mai mare pe care o vad la companii, indiferent de dimensiunea sau de domeniul lor de activitate nu priveste neaparat capacitatile lor tehnologice si nici cunostintele tehnice” spune Buuri. „Domeniul in care organizatiile se lupta cel mai tare sa razbeasca are legatura cu cultura si know-how-ul in materie de gestionare a riscurilor cibernetice, concret in identificarea competentelor necesare pentru evaluarea, evitarea si combaterea incidentelor cibernetice”, a declarat acesta.

Rezistenta cibernetica nu poate fi insa cumparata – nu este o simpla colectie de produse si servicii pe care sa le lasi in sarcina departamentului de IT pentru gestionare. Securitatea eficienta presupune interactiune si colaborare inter-departamentala la nivel executiv. Toata lumea trebuie sa-si impartaseasca informatiile si cunostintele, astfel incat sa evite dezastre precum Yahoo si Equifax.

”Evaluarea riscurilor cibernetice și a pierderilor estimate trebuie sa se faca intr-un maniera concisa si cuatificabila. Acest lucru este important in determinarea si justificarea corecta a cheltuielilor de securitate. Urmatorii pasi includ analiza extinsa a diferitelor scenarii si exercitii de securitate”, a mai precizat Buuri. „Ce s-ar intampla in acest scenariu? Dar in acesta? Nu este usor de realizat si necesita expertiza, dar trebuie facut – este singura modalitate in care putem fi pregatiti pentru un incident” .

Primul și cel mai important pas este de a lua măsuri pentru a preveni intruziunile. Center of Internet Security susține că până la 80% din atacurile cibernetice pot fi prevenite prin:

  • Menținerea unui inventar al dispozitivelor autorizate si neautorizate;
  • Mentinerea unui inventar al software-urilor autorizate si neautorizate;
  • Dezvoltarea si gestionarea configuratiilor sigure pentru toate dispozitivele;
  • Evaluarea si remedierea continua a vulnerabilitatilor;
  • Gestionarea si controlul activ a utilizarii drepturilor administrative.

 

Este foarte important ca organizatiile sa investeasca in programele de securitate cibernetica, avand in vedere in special amenintarile care se transforma in mod constant. „Nu este suficient sa ai doar un scut – ai nevoie si de un brat puternic si o buna coordonare pentru a le folosi”, a conchis consultantul in managementul riscului.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search